El control financer

En control financer és la base sobre la qual construir una empresa solvent i sòlida. Es pot tenir un bon producte o servei, fins i tot es poden tenir bons clients a més d’un bon producte o servei, però si no es controlen les finances de l’empresa, aquesta es pot veure abocada al fracàs.

I perquè passa això?

Tots veiem casos d’empreses que fracassen en el seu intent de sobreviure en un mercat a vegades saturat d’oferta, molt sovint el fracàs s’ha gestat des del principi, tot just ha sorgit la idea de muntar el negoci. En aquell moment és molt important la confecció d’un pla de viabilitat, més o menys profund, però que sigui capaç de detectar si en la idea del negoci, hi ha alguna cosa que no funciona i, per tant, ja ens anuncia problemes futurs a més de definir quins han de ser els objectius de rendibilitat, benefici, tresoreria, etc.

Una vegada superada l’etapa inicial amb el convenciment que el negoci és possible, s’ha de dissenyar el sistema de control que permetrà disposar d’informació de qualitat i en el moment adient per prendre les decisions que permetin a l’empresa assolir els objectius planificats.

No disposar del pla de viabilitat inicial del sistema de control, acosta molt l’empresa cap al fracàs ja que no es pot preveure ni corregir el comportament de les finances, precisament per no disposar d’objectius.

Tot el procés descrit: el pla de viabilitat i el control posterior és la tasca d’un controlador financer.

Per on comença el control financer?

Si és un projecte nou:

Comença per definir els principals paràmetres del negoci, a Ramió Consulting utilitzem el mètode CANVAS que permet definir l’estratègia qualitativa del negoci treballant en quatre àrees: clients, oferta de béns i/o serveis, infraestructura i viabilitat econòmica.

Una vegada definida l’estratègia qualitativa, es dissenya el pla de viabilitat econòmica que hi posa els números per definir els objectius quantitatius (inversió, resultats, rendibilitat, etc.)

També interessa valorar els aspectes qualitatius com la notorietat, el posicionament estratègic, la marca, etc.

Dissenyem el sistema de gestió i control més adient pel tipus de negoci, això comença per la comptabilitat que és la base de qualsevol sistema d’informació empresarial i segueix per decidir quins són els paràmetres que es mesuraran periòdicament per saber si s’avança cap als objectius definits.

Ara que ja es disposa del sistema es defineixen els fluxos d’informació (factures, dades comptables, informes…), disposant així d’un sistema estable i fiable que ens permeti mesurar periòdicament el funcionament del negoci i si cal, aplicar les correccions que siguin necessàries. Les reunions periòdiques amb el controlador financer seran una eina més de la gestió financera per facilitar els objectius de l’empresa.

Si és una empresa en funcionament:

Quan una empresa ja disposa d’un negoci en funcionament ha de tenir un sistema d’informació i control. Si malgrat això, els resultats no són els desitjats, cal analitzar tot el sistema per detectar-ne les causes que poden ser diverses:

  • Comptabilitat de mala qualitat.
  • Fluxos d’informació inexistents o diversos i complexos.
  • Inexistència d’objectius.
  • Marges insuficients.
  • Negoci obsolet.

Una vegada detectats els problemes es valora si és possible resoldre’ls o bé cal començar com si es tractés d’un negoci nou.

Empresa amb diverses línies de negoci:

A vegades ens trobem amb empreses que tenen més d’una línia de negoci, no sempre ens són conscients i ho tracten com si fos un únic negoci.

En aquests casos cal detectar-ho per segmentar la informació que permeti conèixer el resultat de cada “negoci” dins l’empresa. Aquest és un procés que el controlador financer ha de fer amb la màxima eficiència per poder determinar el resultat el més exacte possible de cadascuna de les branques en les quals l’empresa desenvolupa la seva activitat.

En alguns casos, l’empresa es pot endur una sorpresa en veure que el benefici d’una de les branques de negoci suporta les pèrdues de les altres. Fins i tot en aquests casos existeixen solucions que poden ser diverses:

  • L’externalització d’algunes feines.
  • L’especialització de la branca deficitària.
  • L’especialització en la branca rendible.
  • El tancament d’una branca de negoci.

 

A Ramió Consulting hem treballat en molts casos ajudant les empreses a assolir els seus objectius amb el control financer, contacta’ns.

T'ajudem?

Altres noticies relacionades